Allah’ın Adıyla;

” O halde Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (Kevser 2)

KURBAN NE DEMEKTİR:

Sözlükte “yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey” anlamına gelen Kurban dini bir terim olarak; İbadet maksadıyla belirli bir vakitte, belirli şartları taşıyan hayvanları usulünce boğazlamak yâda bu şekilde boğazlanan hayvana denir.

KURBAN BAYRAMI

Müslümanlar tarafından Hicri Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca idrak edilen bayramdır.

Adak, akika ve şükür kurbanlarınız için bizlere vekalet verebilirsiniz. Bir kurban bedeli 3.500 ₺‘dir.

Kurban kesmek her şeyden önce bir ibadettir. Bu vesile ile ibadet şuuru içinde olmalı, abdestli olmaya özen gösterilmelidir. Kurbanlık hayvanı kurban ederken çok hassas davranılmalı, hayvanın gözü iyice bağlanmalı, kurban edilecek yere getirilirken ürkütülmemeli, severek muamelede bulunulmalıdır, kesim alanının temiz olmasına özen göstermeli ve bir çukura iki kurban kesilmemelidir. Yine bir hayvanı, diğerinin gözü önünde kurban etmemeye itina gösterilmelidir.

Kurbanın yönü kıbleye döndürülmeli, kesecek olan kişi besmele çekip tekbir getirmeli ve mümkünse bizzat kendi eliyle kesmelidir.

Bu mümkün değilse vekâlet vermeli, ancak kesilirken, kurbanın yanında bulunmaya gayret etmelidir.

Resûlullah, kurban günü alacalı ve boynuzlu iki koç kesti. Onları yatırıp kıbleye yöneltince:

-Ben Allah’ı bir tanıyarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.

De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben Müslümanların ilkiyim ayetlerini okudu ve:

Ey Rabbim! (Bu kurban bize) sendendir ve senin için kesiyoruz. Muhammed (s.a.v) ve ümmeti adına kesiyorum. Bismillahi Allâh-u Ekber! Deyip koçu kesti.

(Ebu Dâvud, Edâhî, 3-4/2795; İbn-i Mâce, Edâhî, 1)

 

Peygamberimiz Fatıma Annemize şöyle buyurdu:

-Ey Fâtıma! Kalk kurbanının yanında bulun, şunu iyi bil ki onun kanından yere düşen ilk damla ile işlemiş olduğun (küçük) günahlar affedilir.

 

Peygamber Efendimiz, bıçakların bilenerek hayvanlardan gizlenmesini emretmiş ve şu tembihte bulunmuştur: “Biriniz hayvanını keseceği zaman, o işi hızlı yapsın!

Derneğimiz Kurban Bayramından en az iki ay önce Kurban kesimi yapılacak bölgelerin tespitini yaparak çalışmalara başlamaktadır.

Bölgelerin tespitinden ve hedef Kurban sayısının belirlenmesinden sonra tahmini bir ortalama fiyat belirlenerek, Kurban Bayramı çalışmalarımız bağışçılarımız ile paylaşılmaktadır.

 

Kurbanlarını vekâlet yoluyla derneğimize gönderen hayırseverlerimiz, kurban bedellerini banka hesap numaralarına EFT/Havale veya dernek merkezimize bizzat gelerek elden ulaştırabilir.

 

Kurbanlarımız bağışçılarımızın talebi doğrultusunda, derneğimizce kurban çalışması yapılacak ülkelerde yaşayan insanların ihtiyaç durumuna göre belirlenen bölgelerde kesiliyor.

Kurbanlarımız Bayramın birinci günü  İslami usullere göre kurban edilmeye başlanır.

Kurbanlarımız kesildikten sonra Derneğimiz tarafından Kurban sahiplerine görsel mesajlar ile bilgilendirme yapılır.

Kesilen kurbanların etleri  paylara bölünerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.

Bugün bir iyilik yapmak ister misiniz?

Bağışta bulunarak hayır köprüsünde beraber yürümek isteriz.

İyilik kervanında beraber yol alalım.

Aramıza katılarak ihtiyaç sahiplerinin yardım çağrılarına birlikte cevap verelim.

Siyahareketi Derneği olarak; Kurban ibadetine çok önem veriyoruz; Bizlere emanet edilen bütün kurbanlarımızın muhakkak zayi edilmeden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gerekli olan her çalışmayı ciddiyetle yapmıyoruz.
Paylaşmak istediğimiz çok önemli bir husus var: Bizler bağışlanan kurbanların bağışçılarımızın ikinci kurbanları olmalarını istiyoruz. Bağışçılarımızın birinci kurbanlarını muhakkak kendilerinin nezaretinde ve aile ortamı içerisinde kesilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Peygamber Efendimizin yaptığı gibi…